Bakgrund

Mellan Örs gård och Råsta gård fanns förr en vik av Fröfjärden. Genom åren blev den grundare. För att slippa gå runt viken, skapade man ett vadställe genom att fylla ut en del av viken med ör (grus). Detta sägs vara bakrunden till hur Ör fick sitt namn.


BILDTEXT:  Örs gård, brann 1941


Från år 1885 disponerades fastigheten av Nils Jansson som gärna upplät sin loge åt ”Sundbybergarnas” ungdomar och deras dans. Ör var med sina vackra omgivningar förknippade med ungdomens dans för unga ”sundbybergare”. 
Gatorna i Ör är delvis namngivna i dansens tecken; Logdansvägen, Spelmanshöjden, Kavaljersbacken, Majeldsvägen och Mamsellstigen. Kvarteren har sina namn efter blommor.

BILDTEXT:  Mycket dans i Ör


Gården fanns kvar till 1900-talet, men huvudbyggnaden brann ned 1941 och revs i början på 1960-talet. I området finns flera gamla gårdar, t ex Råsta Gård, som funnits i området sedan vikingatiden och på 1000-talet restes där en sten som fortfarande finns kvar.
Den nuvarande stadsdelen Ör byggdes på 60-talet. Arkitekterna fick beröm för hur de planerade området. Ör ansågs mycket speciellt och det kom studiebesök bl.a. från USA för att studera området.
  
Arkitekterna planerade de höga husen, sju st punkthus med åtta våningar, nere i sänkan utefter Örsvängen och de låga på höjden så att husen skulle smälta in i omgivningen.

Husen ligger i grupper med gröna dungar mellan grupperna. Nuvarande fördelning mellan hyresrätter och bostadsrätter är 54% bostadsrätter och 46% hyresrätter. Området kom att bli populärt och det var få som flyttade från området. Flyttade man så var anledningen oftast att man behövde större boende. 
Den dominerande storleken på lägenheter i området är 2-or och 3-or. 
I mitten av området placerades en låg- och mellanstadieskola för c:a 200 elever. Centralt i området fanns två små närbutiker och några småföretag.

BILDTEXT:   Örsvängen t v , Logdansplan rakt fram och Kavaljersbacken th

BILDTEXT:  På Örvallen byggdes en tennisanläggning, med fyra inne– och två utebanor.

Baseball! Det fanns även en större grusplan där man kunde spela fotboll, ta emot 
ambulerande cirkusar och ha större folkfester som Eldfesten. Sedan anlades gräsbanor.