Kommunens Planer och Ageranden

Kommunens detaljplan C450 för Örskolan och Örhallen och det påbörjade planprogrammet för Örvallen innehåller konfliktsituationer som inte kan lösas utan omtag av projekten.

Örskolan och ny gymnastikhall

Sundbybergs kommun har tagit fram en detaljplan för en ny skola, en F6-skola, 
med plats för upp till 630 elever och en idrottshall, Örhallen, som även ska utnyttjas av skolan för gymnastik och idrott. Skolan är tänkt att placeras där den tidigare skolan ligger. Pga av det utökade elevantalet är skolan planerad att bli fyra våningar hög. 



Örhallen (ny) har planerats att ligga mellan Kavaljersbacken och nära huset Örsvängen 9 vilket skulle förstöra en fin dunge och skugga för de boende intill.
 Friytan, d v s den yta som ska finnas tillgänglig för varje elev för rast och lek, för det planerade antalet elever, 630 st, i nya Örskolan är c:a 1/3 av det som rekommenderas vid nybyggnad av skolor. 
Boverket har uppmärksammat att friytorna vid skolbyggen i framför allt storstäder allt oftare blir mindre än rekommendationen. Man överväger nu att omvandla rekommendationen till tvingande lag. Den tillgängliga markytan räcker inte till och  att tillgodoräkna Malins Park som del av friyta för skoleleverna, inkräktar på förskolans och allmänhetens tillgänglighet. 
Den planerade placeringen av Örhallen intill huset Örsvängen 9 (minsta avstånd till huset är 12 m) påverkar menligt ljusinsläpp och utsikt för lägenheterna som vetter mot den planerade Örhallen.

En ny skola bör inte vara mer än 2 våningar för att inte skugga och ge insynsproblem för de befintliga husen på Kavaljersbacken. 



Ur DN 1 november 2023

”Lillys pappa, Daniel Berglind, är docent i folkhälsovetenskap på Karolinska institutet och forskar om hur inne- och utemiljöer på förskolor hänger samman med barns fysiska aktivitet.”
När hans institution flyttade till den nybyggda Hagastaden hade han just blivit pappa och tyckte området var bedrövligt just för att det fanns så få grönområden och att förskolegårdarna var så små.
Tillsammans med Stockholms stad gjorde han en studie som omfattade 337 förskolebarn på Södermalm.
När forskarna försåg barnen med rörelsemätare såg de att ju större gård de hade tillgång till, desto mer rörde de på sig.



Planförslag med ishall

Under våren 2022 presenterade kommunen ett förslag till planprogram för Råsta-Örvallen.
Planprogrammet innehöll en ishall där idag fotbollsplanerna ligger och några scenarier med nybyggnation av bostäder på och kring Örvallen.
Sammantaget skulle ett eventuellt genomförande av dessa planer medföra en kraftig förtätning, för att inte säga hårdexploatering, av området. Om dessa planer genomfördes skulle det innebära att den ursprungliga tanken på Ör som ett lugnt, grönt område helt förfelas. 
Trafiken skulle öka markant, parkeringsplatser för boende försvinna och angöring vid skolan och besökare till idrottsaktiviteter skulle inte räcka till.
På Örvallen består dessutom underlaget för en ev ishall delvis av djup lera, vilket ytterligare skulle försvåra och fördyra en byggnation.
Att ta bort de befintliga fotbollsplanerna och baseballarenan under en flerårig byggperiod skulle menligt påverka möjligheterna till idrott och direkt motverka syftet som har uttalats, att öka tillfällen för idrottsaktiviteter.
Ishallen såg inte så farlig ut på ritningen, men det skulle ha handlat om en kolossal byggnad med aktiviteter i flera plan och inbyggd parkering.



Parkeringar
Parkeringsplatser som tillgodoräknas för skolans ändamål i detaljplan C450, planeras, försvinna i projektet för Örvallen.
De parkeringsplatser som beräknas behövas för ishallens och ev nya bostäders bruk finns inte markyta nog för. I planprogrammet föreslås därför att parkeringsgarage ska anläggas under ishallen. Endast ett sådant projekt med parkeringsgarage under en ishall har påbörjats tidigare i Sverige, i Tyresö kommun och detta har drabbats av kraftiga och oväntade kostnadsökningar p g a grundläggningen. De boende i Ör, är inte emot att utveckla området och kräver inte ett nej till förnyelse och nybyggnation, men det måste ske på ett sådant sätt att inte den ursprungliga idén med hus i grupper med gröna dungar mellan grupperna förstörts och att boendemiljön trasas sönder av trafik. Den i sammanhanget, lilla, Örsvängen räcker inte till för de tilltänkta trafikströmmarna.