Våra Visioner och Förslag

En undersökning gjord av Novus på uppdrag av White Arkitekter som refereras till i Dagens Nyheter 17 juni -23, visar på att det som boende mest av allt vill se i stadsplaneringen är grönska och planteringar (37 % av alla svar). 

Den kraftfulla exploatering som föreslagits har opinionen reagerat emot, oberoende av partipolitisk färg.

Invånarna har fått höra att man motsätter sig alla förändringar, NIMBY (”Not in my backyard”), men detta är fel!
En vettig nybyggnad av bostäder kan göras, såväl på Örtorget som på andra platser.
En ishall ryms inte på Örvallen. Den skulle allvarligt påverka nuvarande idrottsytor som t o m skulle försvinna under byggnadstiden.
Och den skulle med de grundförhållanden som råder dessutom bli orimligt kostsam.
Trafiken i området får inte öka mer än högst måttligt. Boende och besökare ska ha tillgång till parkeringsplatser även när mobilitets-lösningar med ex. vis bilpooler skapas. Parkeringstalet, d v s antalet p-platser/lägenhet är idag 0,85. Det kan ev. minskas något, men inte till Sundbybergs kommuns minimumvärde 0,25.
 
Fler laddstolpar bör monteras.
Idrottsytor för fotboll och baseball behålls och rustas upp. Tennishallen behålls.
Inga stora intrång görs i befintliga gröna ytor. Plats för spontanidrott och lekplatser bereds, bäst plats är öster om nuvarande baseballplanen och mot Sjövägen .
Den nya skolan byggs med ett anpassat elevantal och gymnastiksalen där den inte skuggar de boende.

En diskussion främjas kring hur arkitekturen kan lättas upp.


Nuvarande Örskolan

Den befintliga Örskolan, som sedan länge stått tom och utdömd p g a mögelskador, bör rivas snarast och ersättas med en ny skola för maximalt 300 elever. Detta medför att kraven på friytor för eleverna kan uppnås utan att använda Malins Park, som redan utnyttjas av allmänheten och förskolan i området.

Varför har inte gamla Örskolan rivits?
Orsaken till att den befintliga Örskolan inte redan har rivits uppges vara att MSB (Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap) har krav på att, i skolan befintliga, skyddsrum inte får tas bort utan att direkt ersättas med nya.


Eventuell placering av ishall

Om en ishall ska byggas, måste den placeras på annan plats alternativt samlokaliseras med Solna kommun.
Varken tillgänglig yta eller grundförhållanden tillåter byggande av ishall på Örvallen. Dessutom skulle fotbollsplaner försvinna helt under byggtiden.

BILDTEXT: Låt fotbollen slippa ett långt uppehåll! 


Gymnastikhallen 

Örhallen placeras i stället på norra sidan av Örsvängen precis norr om busshållplats Kavaljersbacken och söder om fotbollsplanerna.
Detta förhindrar att de åt öster liggande lägenheterna på Örsvängen 9 får sitt dagsljusinsläpp och sin utsikt förstörd av Örhallens stora huskropp och att den lilla dungen sparas.
Kan ett trafikljusreglerat övergångsställe över Örsvängen placeras vid idrottshallen, för att ge säker passage för skoleleverna mellan Örskolan och Örhallen?
Kommunen bjöd in till diskussion om Klockstapelskogen, det sista större och orörda skogsområdet i Ör. Resultatet var förslag på mindre byggnation, men Förvaltaren återkom istället med förslag att bebygga hela skogen. Detta bör skrinläggas!
Även byggnation av Örtorget diskuterades och nätverket föreslog fem i stället för tio våningar.


Spontanytor för idrott och lek 

För de som inte vill träna formaliserat i en klubb, som dessutom kostar pengar, är annan typ av träning och aktivering viktig.
Här är aktivitetsbaserade ytor, spontanytor, för alla åldrar, ett mycket bra alternativ. De främjar också möten över klass- och etnicitetsgränser. Därför är mötesplatser som är gratis en viktig och trivselfrämjande tillgång för en kommun.

Aktivitetsparken i Ekebyhov ute på Ekerö kan tjäna som förebild för en sån yta. Där finns skejtpark, utegym, lekplats för de yngre, bord och bänkar, skåp där man kan låsa in sina värdesaker och matsäck under tiden man leker eller tränar.

Ytan direkt bredvid baseballplanen mot Råstasjön, kan utvecklas till en sådan. 


Övriga idrottsytor

Befintliga idrottsytor behålls. Barackerna för omklädning söder om fotbollsplanerna tas bort, omklädning sker i nya Örhallen. En mindre läktare byggs på norra sidan av fotbollsplanerna.

BILDTEXT: Aktivitetsparken i Ekebyhov ute på Ekerö, ger spännande tips för spontanaktiviteter. 


Kulturama-skolan 

Sundbybergs kommun sålde den stora skolan vid Hallonbergens Centrum. De flesta barnen i den skolan bor, enl. uppgift inte i närområdet, utan kommer från andra områden.  Vi föreslår att kommunen försöker köpa tillbaka den skolan och inrättar den som kommunal skola. Det skulle underlätta trycket på skolplatser i Ör och man kan då kan bygga en mindre skola i Ör, som täcker det lokala behovet samt den föreslagna Naturskolan.

Det planeras för c:a 3200 nya bostäder i Hallonbergen/Umami park, vilket på sikt kommer att medföra behov av nya skolplatser. Detta medför att de flesta av de nya eleverna i den nya tilltänkta Örskolan skulle komma från Hallonbergen/Umami park och dagliga transporter av, låt oss säga 400 elever, fram och tillbaka mellan Hallonbergen och Ör skulle ställa stora krav på transporter. Vi vet att de flesta föräldrar skjutsar/hämtar sina barn med bil. Idag går c:a 180 elever i den provisoriska Örskolan.


Kavaljersbacken 

Planer på att bygga på Kavaljerbacken med tre våningar, har godkänts. P g a terrängförhållanden skulle en skolbyggnad i fyra våningar enl. kommunens detaljplan C450 göra att samtliga, mot skolan vända befintliga och påbyggda, lägenheter på Kavaljersbacken skulle få direkt insyn från skolan.

Övriga ytor
Flera fritidsytor behöver ses över i området för att förhöja trivseln i området. T.ex. bör den nedbrunna grillkåtan ersättas med en ny.

BILDTEXT: Malins park är eftersatt

Kan arkitekturen åtgärdas? 

När BRF Kavaljersbacken lägger fram förslag till en trivsammare färgsättning, som antagits, är det ett initiativ som kanske fler boende i stadsdelen vill ta efter? Varför inte stimulera till diskussion om detta?

Planeringen av Ör var erkänt lyckad. Arkitekturen däremot uppfattas av många som mindre trivsam genom
den karaktär av ”miljonprogram” den har, en grå och kantig funkis.

BILDTEXT: Madenbäcken, eller Råstabäcken, är det vattendrag som finns strax norr om tennishallen och utmed Örvallen. Bäcken är Råstasjöns viktigaste vattentlllförsel. Bäcken har ett stort avrinningsområde – från Rinkeby till Råstasjön. 


Naturvärden i och runt Madenbäcken – Naturmiljöer och ekosystem.

Området innehåller flera naturtyper som normalt hyser många arter och det gränsar även till Råstasjön.
Området domineras av en fuktig äng. Vidare finns sumpskog, kärr, bäckar, ädellövskog och barrskog.

Arter och biologisk mångfald
Endast en del av områdets djur- och växtliv är känt.

Blomväxter
En första inventering av blomväxter utfördes sommaren 2015. Totalt fann man 253 olika arter vilket indikerar på att området troligen är det artrikaste i Sundbyberg (artlistan är sammanställd av Birgittaför Norbäck-Ivarsson).
 

Fåglar
Totalt har 101 arter observerats. Av dessa häckar 23 säkert och 8 troligen, en har häckat tidigare (tofsvipa).
Dessa siffror är alltför låga och vi hoppas ha en bättre bild av fågellivet snart. Artlista är sammanställd av Hasse Ivarsson. Intressanta arter är Näktergal, Kärrsångare, Gärdsmyg, Stjärtmes, Mindre hackspett och Gröngöling.
1- Vi föreslår att området kring Madenbäcken mellan Ursviksvägen och Sjövägen restaureras och utvecklas till ett unikt och lättillgängligt.

2- Tillgänglighet och trivsel
Promenadvägar anläggs (träbroar över bäckar och kärr) både i området, till området och så att området knyts samman med Golfängarna, Ursvik och Råstasjön.

3- Idrottsanläggningarna bevaras, rustas upp och integreras med reservatet


Naturskola
Till sist föreslår vi att en naturskola etableras på den mark som friställs när de Örskolans elever flyttar till den nya Örskolan. Den provisoriska Örskolan är uppförd med modulbaracker och saknar permanent bygglov och måste därför troligen rivas.
 
BILDTEXT: Madenbäcken.

Här en summering av våra motiv:
Att återställa våtmarker är ett allt vanligare krav idag!

Området innehåller stora naturvärden och kan efter restaurering fortfarande vara Sundbybergs artrikaste område.

Området är en viktig spridningskorridor mellan Järvafältet, Råstasjön och Golfängarna.

Tillgång till natur och grönområden har stora hälso- och rekreationsvärden.Området är lättillgängligt och ligger inom gångavstånd för många boende inom kommunen, inte minst för det tättbebyggda Hallonbergen där planer finns för ytterligare förtätning.

Madenbäcken är ett utmärkt område för undervisning och naturskola och ligger på nära avstånd till många skolor i kommunen. 

I samband med att Sundbyberg och Storstockholm växer kommer många grönområden att försvinna och det är viktigt för framtidens generationer att något finns kvar och vi idag ger området ett långsiktigt skydd.